Wednesday, August 11, 2010

Party Crasher=Party spoiler= Pencurik??



Salam ramadan!
have you watched "WEDDING CRASHES".? It was one of the popular films of 2005. It related the antics of two bachelors who crashed weddings in the hope of meeting eligible women.TETAPI..ni bukan party crasher yg camtu...ok, cerita dia camni.

Ahad hari tu, ada birthday party kat rumah my bro+ sister in law.
Masa semua orang tgh sebok2 duk makan, main2 pastu layan Mr.Clown, tup2 ada satu laki ni kata nak masuk dan tumpang solat+nak guna toilet. My brother bagila masuk, tapi tiba2 my brother sedar yang org tu STRANGER dan tak kenal ponnn. Siap my bro tanya I
" sapo tu?kawan sapo?"
OMG..I camm..bukan guest diorang ke?Tp mamat tu relax je gi tengok gambar2 my nephew..pastu KONON2 buat join2 party TETAPI dia langsung tak amik makanan.Dia duduk je kat meja..
Lepas I kata I tak kenal my bro terus tny my SIL siapa tu, my SIL pon terus masuk rumah and tgk org tu.
" sorry yer...u sapa..u datang ngn siapa?"
"saya dtg dengan kakak saya.Anak2 kakak saya kawan skolah anak akak... Jap lagi my sister sampai"
" ur sis pergi mana? sorry yer ..akak tak kenal you ni.."
" japp lagi my sis sampai..dia gi beli hadiah jappp kat warta...my sis nama Su..kerja kat bangi..duk belakang ni jer.."
"Su ..Su mana ehh"
"Su...ala Su.. saya tak duk dgn dia, saya blaja kat UM.jadi tatau la org sini panggil dia aper, lgpon tu kakak tiri saya."
My bro masuk and my mom pon masuk pastu suh dia duk luar.Mmg risau la sbb kita dah sedia meja kat luar..bukan nyer takda tempat pon.
Dia pon tgk ramai2 org duk tny itu ini dia terus kata dia tunggu his sister kat luar.

Using common sense and keeping a good manner, we should first find out exactly why HE is there, by asking him who he is with, or who he knows at the home. If he do not know anyone there, then asking him to leave at the earliest possible time may be the best option.

Seryes my sil tak kenal langsung! Sebab dia tauu saper dia ajak...My sis invited ONLY close friends+close Families+ jiran yg dikenali jer. .Kawan2 sekolah anak dia pon langsung tak diajak. Kawan2 my bro pon ada sorang jer..yang lain2 mmg my sis tak ajak pon.My sis mmg kenal semua guest dia sbb...tak ramai yg dia ajak pon.Jadi mmg takda nama SU tu.Oh well, lepas ni nak kena amik nama and gambar kat entrance..aper2 jadi senang..kan:p.lagi takut kalau mamat tu jenis yg survey keadaan rumah..tahu berapa org kt dlm rumah..pintu mana nk kuar..pintu mana kt dapur dan seterusnya... pastu tiba2 buat mission satu hari nanti..Eiii..nauzubillah!

Then org tu duk luar..pastu lama2 dia blah je.Bila org tak perasan la.Kami pon tunggu la konon kakak dia yg gi warta tu..hmm takda maknanya! tak sampai2 pon.Eeii scary okay. My sil kata org tu masuk rumah nak amik brg2 pastu bila org tak sedar dia kuarla mcm guest yg lain. Lagi best kalau dia tau ada door yg lain boleh kuar.
Eeii...ni first time dlm hidup jumpa org yg mcm ni..,,sumpah kami sgt trauma!
Jadi kawan2 please..please..beware! Kalau ada buat open house ke nanti raya or birthday party ke especially kat rumah, make sure pintu bilik kunci and beg2 or brg2 berharga semua jaga masing2! That day I put my beg kat kerusi dlm rumah jer..sbb duk rasa dlm rumah dah selamat habis.lagipon yg dtg tu semua keluarga..jadi semua org main letak jer brg atas sofa la..situ sana sini..Sbb yg jiran2 semua duk kat luar..Kazim pulak tdo dlm bilik my brother,so mmg tak kuncila master bedroom. Itulah..beringat2 sebelum kena.

Tapi mamat tu..ermm..aper lahh kann..bagi reason nk solat pulak nk masuk rumah org.Hmm.. nk buat jahat tp gunakan agama ishh ishhhh..nnti kalau org yg silap dgr, diorang kata
"tgk tu..solat tak tinggal tp pencurik.."

padahal mamat tu ckp je nk solat..tp takder plak masuk solat..ishh ishhh.

hmm..manusia..manusia

Extra careful ok!Note: Ni gambar takda kaitan dengan cerita.Huhuhu.like father like son!


toodles,
Love.



14 comments:

~LIZA~ said...

ada aje idea2 cerdik diorang ni kan.. ish!

by the way, selamat berpuasa babe :) i blom beranak lagi. haha!

This is .... said...

ada tak barang hilang? majlis kahwin pun slalu jadi camni, orang ramai2 kat luar, dia senyap2 masuk bilik selongkar barang..

yaya said...

serius takut dan risau dengar cerita u neh, ye la jadi host dah sibuk kekadang tak perasan lagi2 kalau jemput ramai org... nauzubillah

okinokiyo said...

omg scary nyeee..nasib baik dia menjawab soalan jek. kalau alih2 dia rasa terancam ke apa ke...tp mmg mcm kalau time wedding ke apa ke org tak perasan sapa keluar masuk rumah. time my sister wedding & my wedding mmg berlaku kes duit kene curik2 sbb hbag merata-rata

mommy kam said...

that was really scary! macam2 possibilities kita fikir kan.. dahla x makan.. at least kalau dia makan maybela dia ni dah xde duit sgt agaknye nak makan.. macam-macam dunia..

sara ahmad said...

scary!! memang skang diorang jenis berani giler.. huh, siap boleh duduk lepak kat dalam lagi.. nasib baik you guys minta dia keluar.. if not, tak tau lah apa bley jadi.. nauzubillah..

Drama Mama said...

haaaaaaaaa! i rasa kat rumah verde ka sapa tah pernah jadi camni kan. melampau tul diorang ni skang taktik kotor nak mencurik! kalau betul dia pencuri, tipu plak kata nak solat, moga dilaknat Allah. hah!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Lea Shmea said...

kak fadd, dulu my phone kena curik dgn my own make up artist masa nikah. haih. sabar je la. mcm2 org skrg ni.

senioritasara said...

beb, ppl nowadays mmg creative k...kalau tgk scam2 pon senang je dpt duit dr org...bab2 open house n kenduri ni, nenek i pernah kena time kenduri...sume handbag hilang...so kena always beware n kunci everything.thanks for sharing!

Ablen Eusoff said...

salam...my cousin dah ada pengalaman kena masa dia buat majlis kahwin. Yealah org tgh sibuk bila majlis dah nak habis tetiba dia terfikir nak check bilik pengantin. tup2..tgk brg berharga kat dulang GONE. Baru dia teringat ada sorang pompuan bertudung sambil dukung anak yg dia rasa mcm tak dikenali minta nak tgk bilik pengantin sambil nak minta tukar lampin anak dia okay bagi jelah. Pastuh ada org tegur dia bila dia pergi balik tgk pompuan terus blah gituh je. Macam2 hal..

Melea said...

huh...scary....pencuri macam2 style ek skang....scary scary...

thanks for sharing ...at least lepas2 nie kita lebih berhati hati

salzahari said...

my MIL pernah kena kat kenduri my cousin....sbb time org solat zohor ramai2,org ni pun ada nak solat sama. pastu masuk bilik tmpt org solat2 (solat gilir2..) tp dia masuk tutup pintu. dlm bilik tu,smua yg rewang simpan beg bwh2 katil! Unfortunately, dlm sekejap (less than 10min.) dia masuk tu sempat tangkap beg MIL dan 1-2 lagi beg.. huhhuuu!

Anonymous said...

eiii takutnya...nsib baik takde apa2

atulhani said...

err.. scary! nak berfikir baik pada zaman sekarang ni pun, macam dah tak valid.. sebab macam2 boleh berlaku... nauzubillah...