Thursday, September 9, 2010

"I tak kira..I nak balik kampung I jugak!!"

Salam Ramadan!
Hihihi..tajuk taklih blah kan?
....tapi,let's face it.
Mesti ada yang TERkata mcm tu, walau kadang2 tak sedar. Kalau yang buat giliran, mesti tak rasa cuak sgt tapi kalau yang takda giliran?ermm..
As for us, kalau Apeng/Aman cuti..meaning kami akan raya Yong Peng tp kalau dia kerja, yours truly raya sendirian berhad, TAPI kalau tiap2 tahun dia cuti?
But anyways, here my experience through out the 4 years of blissful marriage
Year 2006
Our first raya together! We celebrated in Yong Peng since my husband was not on duty. The first day we would usually be at home helping my MIL attend to family, friends and neighbours who visited them endlessly. In the afternoon we’d go out and visit other relatives. raya eve, I cried.Tiba2 sedih sbb Ummi takda sama2. Teringat sebelum ni raya dgn adik-beradik sendiri. Teringat nak mkn nasi dagang..teringat nak mkn ketupat palas dan sebagainya.Ohh dont get me wrong! My in laws..they are nice people ..tapi..mungkin sbb baru lagi kawin.Kan before ni raya dengan keluarga sendiri, tiba2 dah kawin kita raya dengan keluarga yg baru, mestila rasa awkward. Kalau org lain, maybe sempat nak gi raya gilir, cth: raya pertama kampung suami, raya ketiga balik kampung isteri..and rotate for next year..
TAPI kami?
payah sikit since his working schedule is different.IF cuti 3 hari, so jawabnya satu kampung jelah boleh pergi.Nak tunggu cuti lagi...selalunya dah habis Syawal..

Year 2007
In 2007, Apeng and me decided to perform solat raya at our home sweet home before went back to Yong Peng since my mom was at my place.We think we might do something different.All my brothers were away, neither of them was around. Rasa sayu hati sbb nak kena balik Yong Peng pastu tinggalkan ibu tercinta sorang2 kat rumah kami tp aperkan daya!My husband, of course la nak jumpa and raya dengan his family..pastu me?Mestila tak sampai hati nak tinggalkan ibu sendiri sorang2 di pagi raya, am I right?As I put on my ear ring, Ummi whispered to me
" jange risa, Mi ok,nati Mi tgk TB jahh,,banyok cito ni ..gilah balik Yong Peng, kito doh kawen lagu tulah, keno ikut suami.".(jangan risau, Mi OK, nanti Mi tgk TV je, banyak crita ni,pergila balik Yong Peng, kita dah kawin macam inilah, kena ikut suami)
..OMG..I was so sad..IF I was given a choice!
IF I can bring my mom together!! This was supposed the day of sharing the love, of warm feelings and happy hearts. A home needed more than just TV shows, hanging greeting cards, duit raya to fill it with Eid- Fitri spirit.
I'm so devastated.. tapi tempat isteri disisi suami, nak taknak..kenala jadi heartless sikit, I left my mom alone at our place.

Year 2008
The following year Apeng was sign up for duty to Djibouti. Tak ke mana pon kami.Lepas solat raya, Apeng siap2 nak gi kerja.ME? Ermm..raya kat rumah but I had fun, watching TV, surfing internet..melaram baju raya yang tak ke mana:p...My brothers semua kat rumah in laws masing2, my tok wan dekat Besut, Terengganu so mmg tak dapat nak balik jenguk sbb raya ketiga Apeng dah nak balik KL semula.
Tapi we managed to balik Yong Peng on the third of raya.Everybody was there.Adik- beradik Apeng ada yg baru balik sbb mereka gilir2 balik kampung.So, we didnt miss anything actually!

Year 2009
Went back raya to Yong Peng since Apeng cuti last year. I was pregnant at that time.Masa ni mmg ada rasa teringat ibu tersayang..tapi menahan sebak jerla *big grin* takda dah berjurai2 menangis.At least Im quiet happy because my mum was at my bro's house in Dubai to celebrate raya.Yang penting, she's not alone!

AND THIS YEAR?
OMG..Im so happy! Tomorrow is Raya..It was different this year since we have a son. My mum, is in Dubai now. After so many years..ermm I can accept the fact that Im someone's wife and I need to obey him. Tak dapat raya dengan Ummi or balik ke Besut, tipulah kalau I kata tak sedih TAPI lagi sedih kalau I tgk my husband s not happy.After 4 years, I dont want to make an issue on NAK RAYA KAT MANA because if you love someone and married that person, you are married to the person's family * smile*
What's more important now, we gonna celebrate raya together, walau kat mana sekalipun.Kampung Apeng ke, kampung I ke..negara orang ke, negara sendiri ke, yang penting???
WE ARE GONNA STICK TOGETHER!

And I know. my Ummi is so proud of me as I listened to my husband.I still miss my Ummi until this moment. I was raised by a single mom( since ayah passed away when I was 9 years old) and yes,it was really hard emotionally.My ummi never dated again and I can say she did pretty amazing job to raise us.That's explain why Im so clingy to my mom like no other!

So hows your preparation?
Ours was awesome!Ohh here are the checkist:-
  • BAJU-This year kami ada tema Cotton Sedunia..*smile* Kazim's baju melayu we managed to get it from OMAR ALI. This year I ada tempah banyak baju tapi yang siap 2.Tapi ada jugak baju yang beli dah siap.hak hak hak..over kan?.Kalau ikut kan hati raya eve I dah pakai baju raya..*wink*
  • DUIT RAYA- dah amik from Aima smalam.Malam nanti acara isi dalam sampul..bestnya!
  • KUIH RAYA- ada la sikit beli.Nak buat tatau bila..asyik ada hal jer:p Truth is, I dont really fancy kuih raya/cookies or kerepeks semua tu..Im more to the spread of food usually comprised traditional Malaysian Raya fare such as chicken and beef rendang,ketupat, lemang..nasi impit..dan sebagainya.
  • Lagi aper??Hmm ohh packing..packing..packing! Jap lagi nak baik Yong Peng dah.

Despite all the tears*sorry im so emotional*,celebrating Raya is always fun. Never mind we are always still trying to recover from Ramadan and trying to return to normality..never mind that we always eat too much..never mind that we never seem to stop cooking or entertaining friends and family AND never mind WHERE WE GONNA CELEBRATING RAYA OR WITH WHOM WE GONNA BE WITH :-)

That’s the spirit of Eid.Raya tetap raya..kan?

Akhir sekali,Selamat hari raya dan maaf zahir batin daripada kami bertiga kalau ada silap dah salah selama ini.

Love,
Fadd
Apeng/Aman
Kazim



7 comments:

Byzura Razali said...

Selamat Hari Raya Fadd & Family. Maaf Zahir & Batin.

*Me, Adam & Rizal *

f.i.e.z.a said...

selamat hari raya fadd dear!
maaf zahir dan batin ye.kim salam kat apeng n kisshhhhh kazim comey for me :)

have a pleasant journey k!

blackrimmedyaris said...

Yo !
i bergenang baca abt u left ur mom alone masa raya...:(
nway, Selamat Hari Raya Fad.

fatin said...

awwww... i plak yg emo plak bc.
but true.. even btwn tampin melaka n KJ pon i bole rindu sedih without my family on 1st day of raya.

selamat hari raya beb!! nnt dtg la umah!

n33za said...

takpe fadh..tahun depan apply AL awal2,n make sure ur mom ade kat besut n mayb raya with 2nd baby ke?hehe

Drama Mama said...

selamat hari raya to u n family. Alhamdulillah...ur mom dapat banyak pahala sebab you ikut cakap suami. As for me, sebab kampung dekat2 so every year pagi raya with my in-laws and petang with my family. senang ja lah sebab dekat huhu. have fun raya ok!

http://twinkywinkystars.blogspot.com

Nariko said...

hi fadd!

Azie ni.. seronok dgr cite u. keep on writing ok!

xoxo