Thursday, January 28, 2010

Selamat 3 bulan Anakku

Dear readers,
Kazim is 3 months old today!!!We didn’t do much today in terms of celebrating this milestone but we did get him some presents.*wink*Yes, we bought him a stroller!Finally!!! And I decided to buy Maclaren Techno XT( babayjaya ada 20% discount) although Apeng/Aman wanted to buy Bugaboo Bee..huhuhu
Oh ya, Kazim had his first pneumococcal vaccines on 27th January 2010 at TMC.He was shot on his chunky thighs and after that he cried so loud..huhuh.Mula2 igt nak gabung je Rotavirus tp takperlah..nxt month jelah.

But here are some updates on what he’s been up to lately.
  • Kazim discovered his mouth lately and plays with it non-stop! This results in a LOT of dribble and a huge laundry turnover..
  • He has yet to discover his hands with his eyes though; he’s just been exploring his hands using his mouth which – again- is resulting in lots of dribble!.
  • Can lift his head BUT His neck isn’t actually too strong yet. pfff..his cousins at this age kepala dah keras pon.Hmm but hey, we cant compare our babies right?Tp kdg2 tercompare la jugak. Sigh.
  • laugh out loud!..I heart this one!
But anyways,last weekend, we went back to my husband's hometown- Yong Peng to celebrate my MIL's birthday.Masa nilah jumpa his cousins yg sebaya ngn Kazim except Anas je yg takda.Mmg nampaklah Kazim yg paling kecik..dann..paling kuat menangis..huhuhuhu.Well done Kazim...suara kuat..huhuhu.

On Monday, went to JB, saja jalan2 , dan paling best MIL& our sister;Cik Na pon ikut.Biasalah kan, dia la tukang amik gambar since laki ku tak bawak pon camera..huhuhu.Pagi tu kami semua cuak sbb Johor tengah berkabung ( al-fatihah to Almarhum Sultan), so ada la etika berpakaian untuk 7 hari berkabung.Apeng/aman pulak tak bawak suar panjang.Kalau pompuan senang, pakai selendang/ tudung putih..We google and found out this:
a) Bagi orang-orang Melayu hendaklah memakai tanda perkabungan kain putih berlilit selilit sahaja, selebar 2 inci pada songkok.

(b) Bagi lain-lain bangsa dan agama, memakai selilit kain hitam lebarnya 3 inci di lengan kiri dan bertali leher warna hitam.

(c) Bagi mereka-mereka yang berhak memakai uniform dan pada majlis yang tertentu, selilit kain hitam lebarnya 3 inci di lengan kiri.

(d) Bagi perempuan Melayu, hendaklah memakai tudung kepala warna putih.

(e) Bagi orang-orang perempuan lain bangsa atau agama, memakai selilit kain hitam lebarnya 3 inci di lengan kiri.

So what he did; ..since my husband is half Chinese, this one is acceptable!Pakai kain hitam kat lengan.Myself? I bought selendang putih


So we went to Jusco Bukit Indah,Johor then had lunch at Sizzling StoneGrill.We had to grill raw meats,chickens,lambs on the hot stone..Teringat zaman pantang pakai batu tungku tu.tp ni buat jadi "hot plate"
The slices of meats,chickens and lambs were very fresh.pastu diorang dah siap2 potong jadi dah boleh letak atas batu tu terus, kira senangla.Pastu makan panas2..Tp orange juice dia ala2 dah campur ngn kordeal sket..huhuhuhu
Overall,I must say I am very impressed with their foods, friendly Bangladeshi staffs, and the ambiance.

Emak pon berkabung pakai tudung putih.Next stop, went to Nusajaya.Sementara nk tunggu gi Senibong untuk makan malam, kami rasa baik habiskan masa kat sana..saja nk tgk tempat yg Factory outlets( Chelsea Premium) tu nak buat..pastu Legoland..pastu ..mcm2 lah.So here are the photos at Puteri Harbour-Marina clubhouse.Ada yacht kat situ, cantik yer.pastu angin mmg best kalau main layang-layang.

The place still under construction tho.BUT When completed it will be the new administration centre of Johor, Malaysia. Clap Clap!I so cant wait for that moment..

Kazim tdo jer..tp bila masuk kereta nangis..huhuhuhu.

Lepas tu dah ptg kami terus ke Senibong nak mkn seafood...Tukang gambar tak amik gambar la pulak kt Senibong tu, so takda la gambar2 kami ye.We ordered Butter prawn( hmm mcm lain sikit dgn yg kami mkn selama ni), sotong tepung, kerabu ikan bilis( pedasss sgt2..but I loike this), ikan siakap stim masak asam( hmm first time mkn masakan mcm ni..) and kailan ikan masin.

We reached Yong Peng around 1015pm then off to lala land immediately..
Lepas ni kalau balik Yong Peng, boleh la ke Singapore pulak..( kpd yg nak ikut tp tak renew passport ...paham2 jela yer ..:p)
Okeh more on Kazim..yummy cheesecakes.. my night out with Ayie..and many more later!
Till next time!



Love

4 comments:

iNchE iSTeRi said...

botak sgt menawanla kazim.hehe..

Lea Shmea said...

awwww baju kazim same with your baju eh kak fad? hehe comeyy! nia dulu pun 3 months, still tak kuat lagi her head. but no worries bout that. :)

CikChelsea said...

ala makanan kt senibong agak mengecewakan, terus photog takde mood nk amiq gambaq...wahahahah.

eh bila nk pegi spore? bila? bila? nk ikot!!! skrg jugak i pegi renew paspot nyah..kekekeke =P

senioritasara said...

betul ckp lea...so sweet baju kazim sama mcm ur baju!!!!btw dear, anita ada ckp kan, ur customized gift for kazim dah siap...cant wait to see u.muah