Wednesday, May 5, 2010

Wahai wanita...sila baca!

Dear readers,
Before I proceed with my next post, let me tell you what happened on last Friday.I know I must sound so MAK-MAK-like and boring but I do get excited when shopping malls have a good baby's room. And as a breastfeeding mum, I don’t ask for much at all. All I ask for is a chair or MAYBE SOFA?? HUHUHU.. to be placed in those baby rooms and I’m so..gumbiraaa! Because essentially, that’s all we need to nurse – a chair and four walls, away from the public eye..kan kan?
BUT anyways, last week, my husband was not around.So I went out with my son by cab. Paham2 jela kalau naik cab ni I malas nk bawak bag baby sbb takut tertinggal so I sumbat je barang2 dalam my bag supaya senang nanti.Masuk je semua!
Masa tgh lepak ngn my friend, tup2 dah time dia menyusu.So I pun cari2 nursing cover..tengok2 tak bawak!!huhuhu..Inila akibatnya bila main summmbatttt jer semua!So I decided to find a baby changing room...bila dah sampai sana ..ada 2 bilik.Tapi satu je boleh pakai( sebab tak boleh pakai..I dunno why!) So I beratur la belakang satu minah salleh ni.Kami berdua terjenguk2 tgk ada org takk kat bilik tu sbb senyapp jer. I guess about 10 minutes later..minah salleh ni dah bosan tunggu lama dia terus kuar. Masa tu I nak puaskan hati I intai bawah tgk ada kaki takk..huhuhu..YUPP ADA!..
Pastu I buat2 la ketuk sbb I dah malu intai2..trus I kata
"..alamak..sorry2..tatau ada org igt takda..sorry2?"
"ada..ada..."she replied

Kazim started to make noise.Err..tp takkan la nk bgtau org tu..cepat ke aper kan..sbb for me..dia dtg dulu..dia deserve.
After 20 mins..Masa tu I dah malas nak tunggu ,I terus duk bersila and bagi susu kat situ jugak.
Then, I heard someone crying!
I macam..ehh kenapa ni...I cant help myself from listening her conversations..OKAY Im soo sorry for being so kepochi( yupss If you were the one that day..Im sorry)
"dah tu..you nak left me mcm tu je?"
"Im so in love with you...abang tak baik buat saya macam ni..abang jgn buat saya mcm ni.."
"abang..abang.."

She was like..abang itu abang ini..
And I pity her.Sbb bila dengar dia nangis..I sedih jugak..sbb mcm laki tu nak tinggalkan dia!! OMG..I mcm..dia ditinggalkan masa tgh breastfeed ke??What happen to anak2 nanti?Saper jaga..cewahh being so kepochi kann aku ni!

Pastu bila I dah siap breastfeed Kazim..I terus burped kan and nak tukar his diaper.Tgk2 minah yg meraung bagai tu kuar dari that bilik dengan lenggang kangkung mak enon!!!!!!Takda bag baby,takda stroller dan yang paling penting TAKDA BABY OR ANAK PONNNNN dengan dia...nadaa! I was like..so pissed off! Penatttnya aku bersila bagai kt situ semata2 nak bagi ko pakai bilik tu hanya untuk ko bercakap tepon!!!Nak kata dia tatau ada org kat luar...ridiculous habis..sbb I dah ketuk2 pastu Kazim dah buat bunyi2. Errr...ok ok..aku ni emo sgt pasal baby changing room ni aphal kan?hahah..kelakar laaaaaa..tiba2 I nak marah kan?
TP geramm la jugakk..

A baby room provided in public places specifically in shopping malls has its own purpose.As a good rational thinking public, we should not abuse the usage.But as usual, not everyone has gotten the message.
Jangan sampai one day, baby changing room lepas ni dah takda sebab ada yang salah pakai...bak kata pepatah nila setitik rosak susu sebelanga.After all,the room is for babies..that's why we call it BABY CHANGING ROOM..bukannya female room or termenung room ke haper....kalau nak guna time org takda tak kesah la jugak..ni takk org beratur kat luar pon dia boleh buat tatau jer. So I guess..jgn la take for granted aper yg ada kat sekeliling kita.Sama la jugak parking2 untuk org kurang upaya...kdg2 org yg berupaya pon senang lenang je park kat situ.

Ahhhhhhh..I hope this post will be so meaningful to everybody!
Last but not least,world peace !

Love.

16 comments:

n33za said...

sbg seorang ibu yang menyusu saya juga sgt geram membaca entry nih..nape u tak sound je fadd..

notti netti said...

eee...menyampahnya orang macam tu...er..tapi yang parking tempat org kurang upaya tu..sebijik kena kat batang idung I...ok...I menyesal sob..sob...

jetsetter said...

Neeza-- a'ahh kann asal i tak sound??Hmm I tiba2 cammm tatau nk kata aper sbb terkejut! dahla mata dia bengak ngn nangis.

Notti--hahahah..kelakar la u ni!

Aini said...

the same thing happen to me last week kat jusco, mid valley and kat dalam the room was pekerja-pekerja yang sedang berborak..

they saw me but buat tak tahu jer.. lastly, dengan sopannya.. i told them that i want to use the room.. dia cam erk.. buat muka terkejut gitu.. sorang dah bangun but the other one, cam tak nak bangun..

and i pulak, memang tak berganjak.. after a while barulah dorang keluar.. since my baby dah start bunyi-bunyi and my kids bising-bising..

gosh! these people are so ignorant!!!

Deqna said...

mula2 baca cam kesian kat that lady yg ditinggalkan suami ketika menyusu anak..tapi rupa2nya...

tak baik lah dia wat camtuh.. menyalah gunakan kemudahan..

~LIZA~ said...

that is so selfish of her! nak nangis ke apa pegi la toilet..

Filla ~ Kasih Aleeya said...

ermmm selfish sungguh orang-orang yang mcm nie... nak nangis-nangis.. gi lah carik tempat lain....

Anita, Mummy Adzryl said...

ohhh i penah jumpa org yg xde baby pun guna baby room.. x kisah la kalau nak guna the mirrors or sinks ke apa.. ni gi tido dlm tu.. usually pekerja2 kt mall tu la.. huhuu.. tp sib baik nursing rooms byk so i wat dunno jer la.. teruk kan! hishh..

Hana' Yusuff said...

ish..mmg geram dgn org2 yang macam ni.betul tu,jgn sampai nila setitik rosak susu sebelanga. mmg baby room ni penting utk yg ada baby menyusu dan anak2 kecil.x kisah la terlalu fancy asalkan bersih dan kemas pun cukupla.

Whoohuu! said...

Kesian Kazim

Drama Mama said...

melampau la. cari la tempat lain nak bercengkerama pun. or at least when she knows ada orang nak pakai she should've walked out and find some other place.

people should be more considerate of other people. tsk tsk tsk

http://twinkywinkystars.blogspot.com

fizamior said...

OMG!!!! so selfish!
patutnya sound jekk... malu okeh dengan foreigner tuh...

Anonymous said...

padan pun muka dia kena tinggalkan the guy.. hahahaha.. sorry sorry emo sket.. kesian bygkan fad kena bersila feed her baby..

Ablen Eusoff said...

OMG kalau i pun benggang giler! ni org cacat otak yg tak tahu baca..

salzahari said...

bongok! huhhu...tak malu ke nak nangis kat 'public'? pi la solve mslh dlm kelambu kat rumah ke kat pdg mana2 ke ?? apedei........

Ms Lola said...

regardless lah apa kes pon, tp guna nursing room utk tujuan sebegitu is a total ignorance!