Monday, December 7, 2009

Aku Penternak&Pemerah Susu

agak-agak sedap tak kalau makan ngn cornflakes?:p
Dear readers,
YES I am a milkmaid!
My milk didn't come in until the 4th day,the doctor told me that the milk will come in a couple of days.hmmm..took me few days before I could visibly see that my milk was coming in. I made a point to nurse exactly whenever Kazim wants on both sides for at least 5 minutes each (night and day) on the first day of his life,this help to stimulate my boobies,also to ensure Kazim will receive his full quota of colostrum.
During my confinement days, I ate white turnip almost everyday!Lucky us, my husband 'sister;Kak In is a pediatrician, she advised us to add turnips in my diet as these vege can increase milk supply.All this while, Im aware about fenugreek seeds and fennel or Organic Milmaid Tea which have been used for centuries as a remedies to increase milk supply.
How to cook ?
Hmm mumsy made a home-made-white turnip-soup.Yummylicious!
Mcm makan..hmm..sup sayur biasa..tp sedap( walau lobak putih ni pahit tp kalau kena cara masak..seryes sedapp nk mati okehh)

Kalau fenugreek seed, mkn jugak tp letak dlm nasi dagang jelah..ok perr kan:p.Other than that,air rebusan/air akar kayu is a must!
Now, I dont think I need anything because I have too much breast milk.Oversupply breast milk sometimes can create problems to the mother or baby.Alhamdulillah susu ni cukup untuk Kazim dan harap2 cukup la sampai Kazim 2 tahun..amin!

p.s: This week ada aqiqah Adzryl(Anita'son), hmm tatau la boleh gi ke tak tp sgt teringin, pastu ada wedding kwn suamiku jugak..next week ada besday Qaseh( which Im looking forward, she's my lil princess!)
dan yang paling happening lusa besday adindaku Cik Na..hmmm..dah besar rupanya adik kami yer..dan pandai 'cair' ngn Edward Cullen mehhh!Kalau nak Edward as gift tak dapekk nak nolong dik nun!


Love

8 comments:

m0mmyofTRIPLETSplusONE said...

susu tu if dgn cornflakes i tak sure...tapi if cicah dgn oreo sedap kot..u penah try kn, hihi

CikChelsea said...

alaaaaaa, baru nak mintak edward as my bday gift...dh ckp siap2 tak boleh tsskkkk :(

;p

zahra said...

untung u fadd. Time i dulu, susu kering kontangs, macam2 makan, jantung, lobak puteh, quaker oat, minum susu, last2 beli beli fenugreek pill kat GNC. Baru lah aderr....itu pun tak bertahan lama, Ashraf tak sampai setahun, susu dah makin takde....!!

mummy anne said...

hey darlin... miss u... nway,masa confinement dulu,i ate white turnip almost everyday too... it's true that it helps produce more breast milk. sekarang pun kdg2 mkn,buat soup la,stir fry,steam with fish etc... yummy! ada tips ni,during night,try to feed kazim directly frm ur boobies,jgn pakai feeding bottle. sbb bila mlm breast akan produce milk lebih byk frm siang,lg kerap u feed him,lg bagus,pg2 da blh pump susu. so far i buat cam2, susu still ada smpai lebih 2yrs. bear hugs 4 kazim yeah!

yaya said...

wow u dah nak habis pantang, take care dear!

~ZuE~ said...

wahh..bestnye ur milk production sgt byk..hopefully i pon mcm tu nnt..insyaAllah, aminn.. :)

sara ahmad said...

hi dear.. this is mummy aidan.. hmmm.. really works ker dear makan sayur2 tuh?? i tried, tapi mak aii.. kering gak.. hehehe.. aidan dah nak msauk 3 bulan.. alternate jer lah jawabnyer.. anyways.. good for you.. susu ibu yang terbaik.. kekeke.. i already add you to my page.. bila2 singgah lerr.. :) congrats on kazim..!

CuppyCakeMommy said...

jom rajin2 buat stock susu..hehehe..salam kenal aite