Thursday, February 3, 2011

Broga Hill,Semenyih



Readyy...cheeseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee~
Dear readers,
I've been waiting for this moment since.. I heard about Broga from one of our friend. For those who have no idea where is Broga Hill, it is about 45minutes away from KL.. We left our house at 730am (sorry Leen I bgtau u gerak after subuh.. u dtg awal 645am.. tp kami tak siap2 lagi.. huhuhu) OKay Leen I tau u nak marah I kan.. wekkkssssss :p. Konon nak tgk sunrise, mmg takda maknanya la kannn.. Kazim mmg mlm tu dah bgtau siap2 nk gi hiking so dia mcm OK.

My mom tak bg bawak Kazim, dia mmg nk jaga tp cam kami tak sampai hati nak tinggal. Lagipon smalam dah bgtau Kazim kami janji bawak dia, kang tup2 dia jaga kami tinggalkan dia.. mesti dia terkejut. Hmm, here's our plan:-

Plan A
Bangun 4am, siap2 gerak Broga tgk sunrise. Kazim tinggal kat hotel sbb after broga nak gi Sg.Tekala. Kalau tinggal Kazim kat KJ nak patah balik jauh.

Plan B
Mula2 igt nak tidur kat Semenyih sbb nak tinggal Kazim kt hotel situ ngn my mom and my bro's kids, so after kami dah habis gi broga, kami amik la budak2 tu kat hotel and gi Sg. Tekala.

Plan C
Tidur nyenyak habis.. gerak lepas subuh (645am sharp!!) Kazim bawak skali. Mom tinggal kt bangi kt rumah abang, later they join us to Sg.Tekala.

Hmm, bila dah ada anak ni kena ada option kan. Kalau time takda anak.. angkat barang, bawak diri habis cerita. But anyways,lastly kami ikut Plan C tp kuar rumah lambat. Leen dah perli2 dah... wekkss.. Jgn marah! We reached Broga around 930am (we stopped for breakfast, toilet visit and etc) Sampai je.. dah ramai org.. ada yg dah siap balik pon.. huhuhu.

FEES?
It's free!!
BUT you have to pay for the parking fees which is RM2 per car per entrance. Park your car at oil palm estate, just opposite the Rabbit Farm.

Bila semua dah ready, zasssssss jln. Saper2 yg kata Broga Hill ni senang nak naik, jalan baik punyerr,mcm jalan biasa, tak sesusah Gunung Kinabalu, mcm jalan2 cari pasal.. YERPS mmg tepat sgt BUT imagine if you are carrying a little human with you... it's ain't easy! With or without a baby, hiking isn't necessarily difficult. But it requires more preparation.

What we did :-
A week earlier, kami dah gi tgk tempat tu. Nak tahu selamat ke tak. Susah ke tak. Sesuai tak nak bawak baby. Kami survey dulu. Pastu tgk cuaca hari tu mcm mana.Get a right baby gear. Pakai baby carrier, supaya dia comfortable. Bagi makan, tukar diaper dulu. Mentally pulak, just be prepared if any emergency.
Next time,we should buy something like this kot, lg senang. OR maybe BECO?

To start, finding trail markers was easy. Just follow the trail , the walking path pon ok tp kalau baru hujan, just be careful takut slippery.No need to worry. Basically,jalan turun and naik jalan yg sama so kalau dtg lambat usually akan bertembung dengan org yg dah nak turun. So, be sure to go early to beat the heat and sun and avoid crowds.
But then, KL weather, as unpredictable as politics :p, it can be sunny, gloomy or tiba2 cerah dan terang benderang.We are lucky! Time kami gi, redup je:-)
I have to say, I am really proud of Apeng tho I know we picked a fairly easy hike. Tapi,bukan senang nak bawak a new walker YERR. Most new walkers they dont like to be confined for very long. Mesti nak jalan jugak. Kata dah dapat kaki kan.
Oh wait, I havent list down anything we brought that day! Kami bawa mineral water,100 Plus(I bawak khas tuk u Leen :p), camera,handyplast err.. I guess that's all :-)
On top of this, we brought a small towel to protect Kazim’s face from the sun, foods for him, diaper, baby wipes and extra cloth for him in case of sudden weather changes.

Sampai separuh jalan, boleh tak one of our guy friend kata kt Leen pikir Big Mac kat atas sana (motivation la ni).. HELLO brother...! Big Mac wa tak heran la.. Designer Boutiques wa terus bersemangat waja! Ckpla, kt atas ada Chanel ke, Tods ke, LV ke kann.. baru la semangat membara2 :-)
Throughout the journey, Kazim didn't give us any problems. It was a glorious day for an expedition delivering countless plants and rocks to explore along the way. Hmm... lalang la yg paling kami igt :-)






View from the top



The divas :-)
Bila sampai sini best sbb rata je.. tp ni bukan paling atas.... jauh lagi journey nyer.


Emmy and Apez.Sweet couple habis! Eh baru perasan, baju kaler sama :-)
Kami ada jugak jumpa ngn another baby, younger than Kazim :-) Tapi tak sempat nak amik gambar baby tu. Cute sgt, baby girl.
ni tempat yg rata tadi, bila naik another peak..masya-allah sgt shantek!!!

Kazim never gets tired exploring the place. Ader je benda nak buat.
Kat Broga ni, ramai btol org. Ada yg dtg dengan group, students, lovers and so on.Bak kata pepatah sedangkan lautan api sanggup di renangi, bukit broga yg tak tinggi mana pon sanggup didaki :-)
My handsome boys!
Kat sebelah kiri( dlm gambar) , lalang2 tu diorang dah penyet pastu dah jadi slide pon.Hmm Emmy pon slide skali kat situ. Adoiii mesti bestkan suar ko koyak..oopss:p

Guys, dont be fooled by her body-licious figure, she is capable of doing anything!U mmg hebat la Leen!

tempat buai Dr.SM & Dr.Harlina tu. Terasa kami di kayangan juga :-)

Masa ni Kazim dah mcm sleepy.

MMuuuahhhhhhhhhhhhhhh!

Bila dah turun, Kazim pon dah selamat tidur.

Apeng pon tukar position Kazim supaya dia tidur dengan nyenyak. We are so happy sbb Kazim ok. Lepas tu kami singgah Sungai Tekala. Kazim pon bangun pastu main air sampai lapar, lepas makan zassss tidur balik. Lepas ni kita hiking tempat lain pulak ok.. jom saper2 nak join!

All in all, a very tiring day for us but.. definitely a happy day for the three us:-)

Love.

2 comments:

Emmy said...

Ye suar koyak!! Like it!!!!!

FrH said...

hi.
kazim is a proud baby sbb dah sampai broga peak! bestnye!

i brought my toddler sampai buai muzaffar tu jek lps tu hujan so kalut turun balik .. :( should repeat again.