Wednesday, November 25, 2009

Pantang ape?Pantang tengok!

Dear readers,
Dalam pantangku:-
  • Bertungku- Ni best jugak.Mula2 Mi yg buatkan pastu bila dah ada makcik yg urut terus makcik tu yg buatkan.The stone is wrapped in a towel and mengkudu leaf.
  • Air periuk- I must say..Im so lucky mumsy is around.Mi buatkan air periuk(campuran aper2 tah pastu direbus dlm kendi) dan rasanya sedap jugak.
  • Salai- Mi kata zaman dulu duk atas bara api..fuhhh tp zaman skang tilam2 panas kan ada :p, so thanks to K.Fuz pinjamkan tilam iteww.Berpeluh sekali badanku.Ada la rasa duk atas bara api jugak.
  • Mengurut- Ni part paling best! Kalau hari-hari pon boleh jugak..hahah.Tp mula2 urut 3 kali berturut-turut, lepas tu seminggu sekali.Fuhh mmg sedap la sihat cergas je.Nak nak kalau tukang urut tu jenis pandai cari urat..fuhh rasa nk tdo pon ada masa tu.
  • Mandi air serong/serum( ohh Im not sure real spelling)-ni campuran daun-daun; pandan,serai wangi,mengkudu...dan bnyk lg.MMg wangi semerbak.Rasa mcm pengantin baru pun ada :p
  • Bengkung- Ni mmg kena ada org yg tolong ikatkan, dahla bengkung tu convensional.Lilit- bagai, panjang pulak tu.TP kalau malas, pakai je yg bengkung moden :-).The conventional bengkung is OK in the morning. But come afternoon, I get hot and a bit rimas. Usually it stays on me until about 2pm. After that it's bengkung moden until the next day. Anyway, I need a little toning -up to do with my tummy.
  • Pantang makan& minum- Minggu pertama mkn sup ikan haruan, pastu ikan-ikan lain yg tak gatal. Ulam-ulam and kerabu..is a must! Tp nasib baik sedap..yummy.Lepas tu bersambalkan lada hitam yg ditumbuk.Mula-mula tak suka mkn ni cicah dgn ikan, tp lama-lama dah terbiasa and rasa OK pulak.Tp kdg2 ada gak terbabas minum air dlm peti ais( juices)..tp bila dah kena tegur terus biarkan air tu kt room temperature.Makcik urut mmg akan "pot-pet"sbb tak ikut semua2 tu. I am also bombarded by some gory stories who did not follow the pantang.
Breakfast-Juices+Cereal+Roti+Fruits
Lunch- Nasi putih + ikan( non gatal type)+ lada hitam+ sayur/ulam2/kerabu+ air akar kayu+fruits
Tea- Milo/Susu+crackers+bun+Roti
Dinner- Sup+Nasi+ air akar kayu+lada hitam+sayur+fruits
*Air kosong mmg bnyk minum

Inilah menu ku setiap hari, kdg2 rotate je menu masa lunch tu ke dinner.Dan sebaliknya.

  • Jamu-My SIL suggested this one(NR), so I give a try. Aperpun, uncang cuci+ air akar kayu tu mmg best!Overall, mmg puas hati.
  • bertangas- ni belum lg.. hari ke-44 .Tp plan nk ke SPA and buat kt situ.Habis cerita :-)
I followed the pantang diet religiously..I must say..(food wise)!, it was hard not to -mumsy is around!With mumsy around, I was able to rest very well and recover from a painful birth pain .I was not allowed to leave the house, but had to make exceptions for doctor's appointments( tp kdg2 terbabas la jugak la..) Diet wise, Im not allowed to eat spicy food, makanan yg gatal type and no eggs.

Anyhoo.. Kazim is 4 weeks today.He also weighs 4.2kgs and 55cm heights at the moment!.For instance, he can no longer fit into his smaller sized clothes.Yeaaaa *smile*.Now, he'd happily down 3-4oz of breast milk.I akan pump susu waktu pagi2 sbb selalunya makcik urut dtg, so kalau tgh syiokk urut tu, let say Kazim bangun, my husband akan bg dia susu tu dlm bottle.Lgpon nnti masa tu badan bau minyak semua, takkan la nk susukan Kazim, kesian pulak.

Okeh, more stories on Kazim later!

Love.

6 comments:

BeLLaRieNa said...

kalau mak nak berpantang also bley tak kakak... nak kurus... suar mak sume dah ketat...

yg penting kazim kecik2 lg rambut dah wat spiky hair oke... tgk mak dia la kan... ala2 fashionista dok kat manhattan :D

Drama Mama said...

i had no problem time pantang except that i tak tahan panas. my mum and aunties all made me covered up like an egyptian women plus the weather pun memang tengah panas melampau time tu, orang lain sedap2 dok dalam aircond i kena berpanas. tension! hihihi

iNchE iSTeRi said...

wala..pantang tradisional seyh kakak..tabik spring la.hehe..besh tgk kazim da besar ;)

haneem said...

Hehehe...For me, bab makan ke..segala 'aktiviti' pantang tu ok..cuma, bosanla x bole nk ke mana...U dah separuh dari waktu berpantang but me..baru masuk ari ke 13..haiyooo... bosannya nk tunggu..hehe.anyway, best kan ade baby.. hehe

i am a mummy said...

kazim comel!

yaya said...

fad, katne nak beli tilam salai tu?